Faydalı
Gicitkan qanı qatılaşdırır, yoxsa durulaşdırır? - 7 həkimi əvəz edən bitki
Faydalı
190

Gicitkan qanı qatılaşdırır, yoxsa durulaşdırır? - 7 həkimi əvəz edən bitki

Gicitkanı qədimdən “7 həkimi əvəz edən”bitki adlandırırlar. Onun tərkibi bütün digər dərman otlarından fərqlənirdi.

Xüsusən may-iyun aylarında yetişən və yığılan gicitkan şəfalıdır.

Gicitkanın qana təsiri barədə miflər gəzir. Bir qrup onun qanı durulaşdırdığını, digər qrup isə əksinə qatılaşdırdığını bildirir.

E-saglam.az xəbər verir ki, təzə gicitkan gövdəsi və yarpaqlarında çoxlu askorbin turşusu, yəni vitamin C vardır. O da qan durulaşdırıcı və yeniləyici xassəsi ilə tanınır.

Eləcə də gicitkanda A, B qrup vitamini, dəmir, kalsium, marqans var.

Ona görə gicitkan qanazlığı, anemiya, qanaxmadan sonrakı durumlarda qan bərpa edici kimi təsir edir.

Lakin gicitkanda həm də K vitamini vardır, o da zədələnmiş qan damarlarının bərpasında rol oynayır. Ona görə gicitkan dəmləməsi içmək və ya özünü yemək, lazımsız yerə qanın qatılaşmasına da səbəb ola bilər. Çünki 150 qram gicitkanda sutkalıq K vitamini dozası 6 dəfə çoxdur.

Gicitkandan dəmləmə hazırlayanda bura nanə, timyan və qandurulaşdırıcı başqa bitkilərdən mütləq əlavə olunmalıdır.

Gicitkan kimlərə olmaz:

- Qanı çox duru olanlara

- laxtalanma problemi olanlar

- Hamilələr

- Menstruasiya zamanı qadınlar

- Qandurulaşdırıcılar və aspirin qəbul edənlərə də olmaz, o tromb yarada bilər.

Ümumiyyətlə, qanından xəbəri olmayanlar, gicitkandan uzaq dursun. //Medicina.az

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun