Soyuqdəymə, qrip və digər infeksiyaların qarşısını almağın yollarını axtarırsınızsa, ilk olaraq yerli ərzaq mağazanıza baş çəkməlisiniz.
E-saglam.az Xarici KİV-ə istinadən 15 güclü immun sistemi gücləndiricisini təqdim edir:
1. Sitrus meyvələri
Əksər insanlar soyuqdəymədən sonra birbaşa C vitamini qəbul edirlər. Bunun səbəbi immunitet sisteminizin qurulmasına kömək edir. C vitamininin infeksiyalarla mübarizədə əsas rol oynayan ağ qan hüceyrələrinin istehsalını artırdığı düşünülür. Demək olar ki, bütün sitrus meyvələrində yüksək miqdarda C vitamini var. Belə müxtəliflik sayəsində bu vitamindən istənilən yeməyə əlavə etmək asandır.
Populyar sitrus meyvələrinə aşağıdakılar daxildir:
qreypfrut
portağal
klementinlər
naringi
limon
Həm də unutmayın ki, C vitamini soyuqdəymədən daha tez sağalmağınıza kömək etsə də, onun yeni koronavirus SARS-CoV-2-yə qarşı təsirli olduğuna dair hələ heç bir sübut yoxdur.
2. Qırmızı bolqar bibəri
Sitrus meyvələrində istənilən meyvə və ya tərəvəzdən ən çox C vitamini olduğunu düşünürsünüzsə, bir daha düşünün. Qırmızı bolqar bibəri Florida portağalına (45 mq) nisbətən təxminən 3 dəfə çox C vitamini (127 mq) ehtiva edir. Onlar həmçinin zəngin beta karotin mənbəyidir. İmmunitet sisteminizi gücləndirməklə yanaşı, C vitamini sağlam dərini saxlamağınıza kömək edə bilər. Vücudunuzun A vitamininə çevirdiyi beta karoten gözlərinizi və dərinizi sağlam saxlamağa kömək edir.
3. Brokoli
Brokoli vitamin və minerallarla zəngindir. A, C və E vitaminləri, eləcə də lif və bir çox digər antioksidantlarla dolu brokoli boşqabınıza qoya biləcəyiniz ən sağlam tərəvəzlərdən biridir.
Gücünü toxunulmaz saxlamağın açarı onu mümkün qədər az bişirməkdir. Tədqiqat göstərdi ki, buxarda bişirmək qidanı saxlamaq üçün ən yaxşı yoldur.
4. Sarımsaq
Sarımsaq dünyanın demək olar ki, hər mətbəxində olur. Yeməklərə bir az dad qatır və sağlamlığınız üçün mütləq olmalıdır.
Erkən sivilizasiyalar onun infeksiyalara qarşı mübarizədə əhəmiyyətini tanıdılar. Sarımsaq da damarların sərtləşməsini yavaşlata bilər və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyinə dair zəif sübutlar var.
5. Zəncəfil
Zəncəfil çoxlarının xəstələndikdən sonra müraciət etdiyi başqa bir tərkib hissəsidir. Zəncəfil iltihabı azaltmağa kömək edə bilər, bu da boğaz ağrısını və iltihablı xəstəliklərini azaltmağa kömək edə bilər. Zəncəfil ürəkbulanmaya da kömək edə bilər. Zəncəfil xroniki ağrıları da azalda bilər və hətta xolesterolu azaldan xüsusiyyətlərə malik ola bilər.
6. İspanaq
İspanaq yalnız C vitamini ilə zəngin olduğu üçün deyil, həm də immunitet sistemimizin infeksiyaya qarşı mübarizə qabiliyyətini artıra bilən çoxsaylı antioksidant və beta karotinlə zəngindir.
Brokoli kimi, ispanaq da qida maddələrini saxlamaq üçün mümkün qədər az bişirildikdə ən sağlamdır.
7. Qatıq
Ətirli və şəkərlə yüklənmiş növlərdən daha çox sadə qatıqlar almağa çalışın. Sadə qatıq əvəzinə sağlam meyvələr və bal ilə şirinləşdirə bilərsiniz. Qatıq da D vitamininin əla mənbəyi ola bilər, ona görə də bu vitaminlə zənginləşdirilmiş markaları seçməyə çalışın. Vitamin D immunitet sistemini tənzimləməyə kömək edir və bədənimizin xəstəliklərə qarşı təbii müdafiəsini gücləndirdiyi düşünülür.
8. Badam
Soyuqdəymələrin qarşısının alınması və onunla mübarizə aparmağa gəldikdə, E vitamini C vitamini ilə əvəzlənir. Bununla belə, bu güclü antioksidant sağlam immunitet sisteminin açarıdır.
9. Günəbaxan toxumu
Günəbaxan toxumları fosfor, maqnezium və B-6 və E vitaminləri də daxil olmaqla qida maddələri ilə zəngindir. E vitamini immunitet sisteminin fəaliyyətini tənzimləmək və saxlamaqda vacibdir. Yüksək miqdarda E vitamini olan digər qidalara avokado və tünd yarpaqlı göyərti daxildir.
10. Zərdəçal
Bu parlaq sarı, acı ədviyyat həm osteoartrit, həm də romatoid artritin müalicəsində iltihab əleyhinə vasitə kimi də istifadə edilmişdir.
11. Yaşıl çay
Həm yaşıl, həm də qara çaylar bir növ antioksidant olan flavonoidlərlə doludur. Yaşıl çay həm də amin turşusunun yaxşı mənbəyidir.
12. Papaya
Papaya C vitamini ilə yüklənmiş başqa bir meyvədir. Tək orta meyvədə gündəlik tövsiyə olunan C vitamini miqdarını ikiqat tapa bilərsiniz. Papayada həmçinin iltihab əleyhinə təsir göstərən papain adlı bir həzm fermenti var. Papayada kifayət qədər miqdarda kalium, maqnezium və fol turşusu var, bunların hamısı ümumi sağlamlığınız üçün faydalıdır.
13. Kivi
Papaya kimi, kivi də təbii olaraq fol turşusu, kalium, K vitamini və C vitamini də daxil olmaqla bir ton vacib qida ilə doludur. Vitamin C ağ qan hüceyrələrini infeksiya ilə mübarizə üçün gücləndirir, kivinin digər qidaları isə bədəninizin qalan hissəsinin düzgün işləməsini təmin edir.
14. Quşçuluq
Xəstə olduğunuzda şorba soyuqdəymə əlamətlərini yaxşılaşdıra bilən iltihabı azaltmağa kömək edə bilər. Toyuq və hinduşka kimi quş əti B-6 vitamini ilə zəngindir. Vitamin B-6 bədəndə baş verən bir çox kimyəvi reaksiyalarda mühüm rol oynayır. Yeni və sağlam qırmızı qan hüceyrələrinin meydana gəlməsi üçün də vacibdir. Toyuq sümüklərinin qaynadılması ilə hazırlanan bulyonun tərkibində jelatin, xondroitin və bağırsaqların sağalması və toxunulmazlığı üçün faydalı olan digər qidalar var.
15. Qabıqlı balıqlar
İmmunitet sistemini gücləndirməyə çalışanların ağlına qabıqlı balıqlar gəlmir, lakin bəzi qabıqlı balıq növləri sinklə doludur. Sink bir çox digər vitamin və minerallar kimi diqqəti cəlb etmir, lakin immunitet hüceyrələrimizin nəzərdə tutulduğu kimi fəaliyyət göstərə bilməsi üçün bədənimizin buna ehtiyacı var.
Sinklə yüksək olan qabıqlı balıq növlərinə aşağıdakılar daxildir:
istiridye
yencək
xərçəng
midye.
Tərcümə etdi: Könül Oruc