Qidalanma
Həkim toyuğun məhv edilməz parazitlərin və toksinlərin yaşadığı
Qidalanma
85

Həkim toyuğun məhv edilməz parazitlərin və toksinlərin yaşadığı hissələri açıqlayıb

Toyuq ətinin bəzi hissələri sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər, çünki onların tərkibində yüksək temperatura davamlı olan parazitlər və zərərli maddələr var.

E-saglam.az xəbər verir ki, bu barədə "NEWS.ru"ya müsahibəsində cərrah Aleksandr Umnov xəbərdarlıq edib.  

Mütəxəssisin fikrincə, toyuq ciyərləri və quyruğu (pozu) xüsusi təhlükə yaradır.

Toyuq ağciyərlərində çoxlu miqdarda parazit və zərərli bakteriya var ki, onlar yemək zamanı məhv edilmir. Umnov xəbərdarlıq etdi ki, nə qədər cazibədar olsa da, eyni səbəbdən quyruğu yeməyin.

Həkim həmçinin toyuq başları ilə işləyərkən ehtiyatlı olmağı məsləhət görüb, çünki quşun həyatı boyu onlarda zəhərli maddələr toplana bilər və hərtərəfli istilik müalicəsindən sonra da yox olmur.

Populyar sakatatlara - toyuq qaraciyərinə gəlincə, ekspertin fikrincə, mülayimlik vacibdir. Təzə qaraciyər mis, vitamin B12 və dəmirin sağlam mənbəyidir. Lakin tərkibində yüksək xolesterol olduğuna görə böyrək xəstəliyi, mədə xorası, qastrit olan insanlar üçün kontrendikedir. Üç yaşdan kiçik uşaqlar üçün də tövsiyə edilmir.

Umnov həmçinin qaraciyərdə olan A vitamininin (retinol) artıqlığının təhlükələri barədə xəbərdarlıq edib. Həddindən artıq qəbul başgicəllənmə, miqren və ürəkbulanma da daxil olmaqla, xoşagəlməz nəticələrlə sürətlə inkişaf edən zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Uzun müddətdə artıq retinol beyinə mənfi təsir göstərə bilər və sümük itkisinə səbəb ola bilər.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az


Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin
Bizi YouTube-da izləyin
Bizi TikTok-da izlə

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun