Qidalanma
Terapevt ürək üçün ən faydalı
Qidalanma
72

Terapevt ürək üçün ən faydalı qidaları açıqladı

Kalium və maqnezium, eləcə də omeqa-3 yağ turşuları ürək sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.

E-saglam.az xəbər verir ki, terapevt Oksana Pivovarova pəhrizinizə daxil edilməli olan əsas qidaları izah edib. 

Mütəxəssisin fikrincə, kalium miokard distrofiyasına qarşı etibarlı qorunma təmin edir. Ərik, banan, çiyələk, qarağat, qoz-fındıq, qaraciyər və yağ tərkibi 1%-dən çox olmayan süd məhsulları kalium ehtiyatlarını doldurmağa kömək edə bilər. Bununla belə, həkim insanları diqqətli olmağa çağırıb ki, bəzi meyvələrin tərkibində çoxlu şəkər var ki, bu da artıqlaması ilə ürək xəstəliyi olan xəstələr üçün zərərlidir.

İkinci ən vacib element maqneziumdur. Maqnezium mənbələrinə paxlalılar, yerkökü, çiyələk, avokado, həmçinin qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi və buğda taxılları daxildir.

"Omeqa-3 yağ turşuları ürək əzələlərinin mübadiləsində xüsusi rol oynayır. Onlar yığılma funksiyasını yaxşılaşdırır və "pis" xolesterinin səviyyəsini azaldır", - Pivovarova qeyd edib. O, omeqa-3-ün əsas mənbəyi kimi qızılbalıq, tuna və zeytun yağını göstərib.

Ətlər arasında yağsız növlərə üstünlük verilməlidir: mal əti, (dana əti ) və toyuq, həmişə dəri və dərialtı yağları çıxarır. Həkimin fikrincə, ədviyyatlar mülayim şəkildə istifadə edilməlidir, çünki onlar ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az


Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin
Bizi YouTube-da izləyin
Bizi TikTok-da izlə

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun