Tərkibində yumurtadan çox protein olan meyvə hansıdır?
E-saglam.az xəbər verir ki, tut meyvələr arasında ən çox protein tərkibli qidadır. Tut infeksiyanı azaldır və orqanizmi toksinlərdən təmizləyir. Bəs tutun faydaları nələrdir?
- Tut tərkibindəki antioksidant sayəsində xərçəngin qarşısını alır. Elə tut növləri var ki, qrip və soyuqdəyməyə də yaxşı təsir edir.
 - Bağırsaqlara faydalı olan və liflə zəngin olan tut həzm sisteminə faydalıdır.
 - Yüksək antioksidant nisbətinə görə xərçəngin qarşısının alınmasında təsirlidir.
 - Qanın laxtalanmasının qarşısını alır və təzyiqi tənzimləyir.
 - Anemiyanın qarşısını almaqda faydalı ola bilər.
 - Qan şəkərinə nəzarət edir.
 - Böyrəklərdə və qaraciyərdə olan zərərli maddələri təmizləyir.
 - Qrip və soyuqdəymə kimi xəstəliklərdən qoruyur.
 - Xolesterolun yüksəlməsinin qarşısını alır.
 - Antioksidant təsiri ilə dəri hüceyrələrinin yenilənməsini dəstəkləyir.
 - Tərkibində A, C, K vitaminləri var. Tərkibində B qrupu vitaminləri və kalsium, kalium, dəmir, maqnezium, fosfor və natrium kimi minerallar var.
 - Qan durulaşdırıcıdır.
 - Dişləri və sümükləri gücləndirir.
 - Qaraciyər və böyrəklərdə tullantıların yığılmasının qarşısını alır. Başqa sözlə detoks effekti göstərir.
 - Göz sağlamlığı üçün faydalıdır.
 - Digər meyvələrdən daha çox protein ehtiva edir.
 - Anemiyanın sağalmasına kömək edir.
 - Tərkibində çoxlu lif olduğu üçün bağırsaqların daha yaxşı işləməsini təmin edir.
 - Qan şəkərinin və xolesterinin yüksəlməsinin qarşısını alır.
 - Ancaq qurudulmuş tut şəkərin yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Buna görə də, 1 porsiyanı keçmədən istehlak edilməlidir.
 - Tut tərkibindəki resveratrol ilə saç, dırnaq və dəri sağlamlığını dəstəkləyir.
 - Dərini təravətləndirir, nəm verir, qocalma əleyhinə təsiri ilə gənc görünməyə kömək edir. Buna görə də kosmetik məhsullarda istifadə olunur.
 - Pəhriz saxlayanlar üçün ideal meyvədir.
 
Mənbə: saglamolun.az