Qidalanma
Bu xəstəliyi olan şəxslər albalı yeyərkən ehtiyatlı olmalıdır -
Qidalanma
431

Bu xəstəliyi olan şəxslər albalı yeyərkən ehtiyatlı olmalıdır - Təhlükəli ola bilər

Gilasın həddindən artıq istehlakı qarın ağrısı və şişkinlik, dəri səpgiləri kimi xoşagəlməz yan təsirlərə səbəb ola bilər və bəzi insanlar üçün hətta təhlükəli ola bilər.

E-saglam.az xəbər verir ki, SM-Clinic tibb mərkəzinin pediatrik endokrinoloqu və diyetoloqu Daria Khaikina Lenta.ru-ya bu məhsulu istehlak edərkən kimin mülayim hərəkət etməli olduğunu dəqiq söylədi.

Həkim ilk növbədə öd kisəsində problemi olan insanlara alçanı ehtiyatla yeməyi tövsiyə edib. Bu məhsul safranın sərbəst buraxılmasını stimullaşdırır, lakin kanallar tıxanmış və ya iltihablanmışsa, sağ hipokondriyumda ağrı, ağırlıq, spazm və narahatlıq görünə bilər.

Xaykina həmçinin xəbərdarlıq edib ki, albalı aşağı təzyiqli insanların sağlamlığını pisləşdirə bilər.

Albalı yüngül sidikqovucu təsirə malikdir və qan damarlarını genişləndirir. Bir neçə giləmeyvə yeyirsinizsə, heç bir şey olmayacaq, ancaq bir kiloqram yeyirsinizsə, başgicəllənmə, zəiflik, gözlərdə "uçaklar" və qaçılmaz huşunu itirmə hissi ilə başa çata bilər.

Endokrinoloq vurğulayıb ki, mədə-bağırsaq traktında problem olanlar da ehtiyatla albalı yeməlidirlər. Onun sözlərinə görə, bu məhsul mədədə artan qaz əmələ gəlməsinə, şişkinliyə, gurultuya və ağırlığa səbəb olur. Həkim əlavə edib ki, qastrit və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlar alçaya xüsusilə güclü reaksiya verirlər.

Nəhayət, Khaikina allergiya xəstələrinə bu məhsuldan uzaq durmağı tövsiyə etdi. "Albalı çarpaz reaksiyaya səbəb ola bilər: alma, polen, qoz-fındıq ilə. Yetkinlərdə bu, tez-tez boğazda qaşınma, yüngül boğaz ağrısı, səpgi, uşaqlarda isə səpgi, həzmsizlik və hətta şişkinlik kimi özünü göstərir", - dedi.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun