Xəstəliklər
Xərçəng riskini necə azaltmaq olar?
Xəstəliklər
173

Xərçəng riskini necə azaltmaq olar?

Kolon (yoğun bağırsaq) və düz bağırsağın xərçəngi qeyri-sağlam qidalanma nəticəsində asanlıqla yarana bilən xərçəngin ən çox yayılmış növüdür.

E-saglam.az xəbər verir ki, endokrinoloq Yanina Lemeşko bu barədə "Вечерняя Москва" nəşrinə müsahibəsində deyib. O, rasionu faydalı qidalarla zənginləşdirməyin yollarından da danışıb.

Onun fikrincə, müasir insanın pəhrizini mükəmməlləşdirməsi mümkün deyil, çünki ətrafda sizi "yoldan çıxaran" çox məhsul var. Bununla belə, zərərli qidaların istehlakını minimuma endirmək vacibdir. Məsələn, həkim qeyd edib ki, kolbasa həftədə 500 qrama qədər məhdudlaşdırmalı və gündə 50 qrama qədər lif yemək lazımdır.

"Bu miqdar 600-800 qram sulu tərəvəz, meyvə, giləmeyvə və göyərtidən əldə edilə bilər. Təkcə çiy deyil, həm də bişirilmiş şəkildə yeyilə bilər", - Lemeşko izah edib.

O xatırladıb ki, məhz lif kolon xərçənginin qarşısını alır, qaraciyər funksiyasını yaxşılaşdırır, xolesterinlə mübarizə aparır, toksinləri çıxarır, pektin və inulin isə mikrofloranı yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, bitki toxumları toxluq verir və beldə əlavə piylərin toplanmasının qarşısını alır.

Diyetoloq həmçinin qida rasionunda marqarin, yağ və yağlı ət yeməklərini minimuma endirməyi, yeməkləri zeytun yağında bişirməyi tövsiyə edib. /Publika.az

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun